Zoeken in deze blog

dinsdag 12 september 2017

Johan Cornelissen, een brief uit kamp Buchenwald

Johan Cornelissen was een metselaar uit Nijmegen. Via kamp Amersfoort werd hij op 18 april 1944 op transport gesteld naar Rheine, om dwangarbeid te verrichten voor de bouw van een vliegveld voor de Duitse luchtmacht. In Rheine had men echter niet gerekend op zo'n groot transport en de trein werd doorgestuurd naar concentratiekamp Buchenwald. 

Na de gebruikelijke twee weken quarantaine werden de Nederlanders ingedeeld in verschillende arbeidscommando's, vaak in buitenkampen van Buchenwald (dit waren kleinere kampen die dichter bij de inhuurder van de arbeiders/gevangenen lagen). Vanuit block 58 in het kleine kamp wat dienst deed als quarantaine heeft hij deze brief gezonden op 14 mei 1944. Later kwamen de Nederlanders terecht in Block 32 en 49. 

Vele Nederlanders die vanwege de Arbeitseinsatz met het transport mee waren gekomen werden in november en december "ontslagen". In werkelijkheid viel dit enorm tegen. Ze moesten hetzelfde werk blijven doen, maar dan als dwangarbeider in plaats van gevangene. Echter nog steeds zij aan zij met de gevangenen uit Buchenwald en onder ss bewaking en dezelfde extreem slechte omstandigheden. Velen kwamen hierdoor alsnog om. 

Zo ook Johan Cornelissen. In november werd hij geselecteerd voor een groep gevangenen die voor Reimagh moest werken aan de Messerschmidt ME 262, een Duits jachtvliegtuig. Hij stierf 23 maart 1945. Op zijn overlijdenscertificaat staat vermeld "Algemeine Körperschwache"; algemene zwakte. Onzin natuurlijk voor een fitte jonge  metselaar. De doodsoorzaken die opgegeven werden door de kampadministratie, kwamen dan ook bijna nooit overeen met de waarheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten