Zoeken in deze blog

zondag 19 maart 2017

Neem het mee en doe er wat mee.

Gister mocht ik een zeer, zeer bijzondere schenking ontvangen. Een bevriend verzamelaar is een goede vriend geweest van 2e luitenant G. van Amstel, KGF 30718. Hij heeft Van Amstel zeer persoonlijk gekend en heeft van hem destijds al zijn documenten uit krijgsgevangenschap gekregen; 2 mappen vol unieke documenten.
Gijs gaf ze met de woorden "Neem het mee en doe er wat mee". Met dezelfde woorden zijn de documenten aan mij overgedragen.

De heer Van Amstel behoorde tot de groep van 2000 Nederlandse officieren welke op 15 mei 1942 in de val zijn gelokt en vervolgens zijn afgevoerd naar Teillager XIII B- Nürnberg Langwasser, na een verblijf van 2 maanden naar Stalag 371- Stanislau afgevoerd en in januari 1944 naar Oflag 67- Neubrandenburg.

Gijs van Amstel, schrijver van het boek "De zak met vlooien" 1974, is in totaal acht keer ontvlucht en weer gegrepen. Hij was bijzonder trots op het predikaat "Sehr Deutschfeindlich!" en heeft alles gedaan om het de vijand zo moeilijk mogelijk te maken. Hij was een van de kopstukken van de zogenaamde "Reisvereniging", de ploeg ontsnappingsofficieren die alle pogingen zorgvuldig voorbereidden en coördineerden.

Map 1 bevat zijn persoonskaart, brieven, foto's en vele tekeningen. Map 2 allerlei documenten m.b.t. de ontsnappingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten