Zoeken in deze blog

zaterdag 20 juni 2015

Zuyderhoff, psychopaat in kamp Haaren?

Briefje gestuurd door Dr. J.F. Nuboer naar Dhr. P.A.F.H. Holtzer. Nuboer doet via een collega een poging een studievriend van hem vrij te krijgen. 
Dat men in Kamp Haaren d.m.v. nepmankementen en andere capriolen probeerde vrij te komen, was absoluut geen uitzondering. Ook zorgden de gegijzelde artsen voor de gevangenen van de SD gevangenis aldaar. Eerst illegaal, daarna legaal. De gevangenen konden bij de arts op bezoek komen, en terwijl er buiten de behandelkamer een bewaker stond, kon de gevangene binnen zijn buik rond eten, en voedsel meesmokkelen naar de cel. De gijzelaars reden met een karretje rond over de gangen, en elk leverde iets in van wat het thuisfront via het Rode Kruis had gezonden.

In een van de eerste dagen al werd er door de ss in het kamp gezuiverd. In Carré vorm moesten de 800 gijzelaars zich opstellen. Allereerst werden er namen afgeroepen van gijzelaars waarvan de Duitsers vermoedden dat zij Duitsgezind waren. Zij meldden zich en konden vertrekken! Weinigen van hen verweerden zich, en keerden weer terug naar het appèl.

ss-obersturmbannführer Knoller stelde enkele vragen. Wie lid is van de NSB, kan uittreden en naar huis. Een doodse stilte en daarna gegrinnik was het gevolg. "Ruhe!" De volgende drie vragen hadden eenzelfde effect, en uiteindelijk klonk er een daverend gelach over het grote veld. De reactie van den Duitscher kan u zich vast voorstellen. Het gesnauw en gebrul hielp echter niets.

Een Stabarzt vestigde zich achter een tafeltje, en de driftige obersturmbannführer vroeg nu om de zieken. Het ganze appèl stapte naar voren. Knoller ontplofte van woedde en onbegrip. Hoe konden die Hollanders hun Germaansche grootmoedigheid misbruiken?
De tweede keer ging het, omwille van de tijd, beter. 200 gijzelaars kwamen op de lijst. Slechts enkele tientallen werden direct vrijgelaten. Enkele anderen volgden in de maanden hierop.

De betreffende gijzelaar was: J.C.L. Zuijderhoff, employé bij de Algemeene Vereeniging Melkvoorziening in Den Haag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten