Zoeken in deze blog

zaterdag 6 juni 2015

Willem van der Star, eerste brief na gevangenneming

Willem van der Star 03-01-1923
-Gevangenis Haagse Veer, Rotterdam
-Kamp Vught, Häftlingsnummer 3779
-Kriegswehrmachtsgefängnis Utrecht St. L. III 96/43 (Aktenzeichen)
-Justizvollzugsanstalt Siegburg

Willem van der Star werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens een geweldsdaad tegen de Duitse Wehrmacht.
Aanklacht:
Op 26.4.1943 bevinden twee Nederlandse SS'ers Pz Schutze Jacob Koppers en Leg. Schutze Gerrit Steennis zich in uniform op de Beierlandschelaan in Rotterdam-Zuid. Er was op de avond erg veel verkeer, en beide soldaten werden door het publiek als militairen herkent. Een aantal personen begonnen te schelden op de militairen en al snel werden ze omgeven door een menigte die groeide tot wel 500 personen, die allen schreeuwden: landverraders! Rotmoffen! Ze moeten jullie de kop afhakken! De soldaten slaagden erin even te schuilen, maar toen ze weer naar buiten kwamen was de menigte er nog. Op dat moment baande Willem zich een weg naar voren en bleef voor de soldaten staan in de menigte. De menigte duwde de soldaten heen en weer, en gingen niet in op de verzoeken van de soldaten de weg vrij te maken. Toen een van de soldaten naar zijn geweer reikte deinsde de menigte even terug, maar al snel begonnen ze weer met duwen. Koppers schouderde zijn geweer, maar Willem trok aan zijn arm en gaf Koppers een vuistslag op zijn oog. Hierna vluchtte hij, maar hij werd door de twee ss'ers, met behulp van enkele kriegsmarine militairen en de Nederlandse politie toch gepakt en afgevoerd naar de gevangenis in Rotterdam.

Verweer van Van der Star: De twee ss'ers zouden ruzie hebben gemaakt met mannen van de NAD, omdat deze niet juist gegroet hadden. Toen een van de ss'ers zijn geweer richtte ging hij eropaf om te voorkomen dat hij zou schieten, en heeft hij hem een klap met de vlakke hand in het gezicht gegeven.

Willems verweer word afgewezen op basis van de getuigen. Deze waren natuurlijk allen partijdig voor de Duitse zaak.

Op 08-02-1944 word Willem van der Star in Utrecht ter dood veroordeeld. Het vonnis word echter op 03-05-1944 -durch “Gnadenentscheidung”- omgezet in 6 jaar gevangenisstraf, die hij tot de bevrijding in Duitsland uitzit.
Het bestuur van de gevangenis. Ben nu bezig in "Mijn Kamp". 't Is wel interessant.Geen opmerkingen:

Een reactie posten