Zoeken in deze blog

vrijdag 28 november 2014

Georges Croizat, Mittelbau Dora

Á Georges Croizat
en témoignage d'amitié
DORA 11.4.45

Georges Croizat was een Franse gevangene. Vanuit het Franse doorgangskamp Royallieu in Compiègne werd hij op 27 juni 1943 op transport gesteld naar Buchenwald, waar hij het gevangenennummer 14470 kreeg. Later ging hij op transport naar Peenemünde, een buitenkamp van Ravensbrück, waar de Duitsers gevangenen lieten werken aan de V2 raket, totdat de fabriek gebombardeerd werd door de geallieerden. Hierna ging Georges weer terug naar Buchenwald, en vervolgens ging hij naar Mittelbau Dora waar de gevangenen dit keer in ondergrondse grotten wederom aan de ontwikkeling van de V2 moesten werken. Dit werk vond plaats onder onmenselijke omstandigheden, wat vele gevangenen het leven kostte.

In Dora werd Georges tandarts in de Krankenrevier van het kamp. De revier was in de kampen vaak een plek waar de Duitsers zich liever niet vertoonden. Gevangenen die er konden werken ontkwamen daarmee vaak aan zwaar werk in een arbeitskommando.
Toen het front naderde gaf de ss doktor hem en andere medici in de revier de kans om mee te gaan met het zogenaamde "evacutatie-transport" of om te blijven. Georges koos ervoor te blijven, en werd op 11 april 1945 bevrijd door de Amerikanen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten