Zoeken in deze blog

donderdag 5 juni 2014

De Pfarrer van Stanislau


Deze Bijbel uit Stalag 371-Stanislau was afkomstig van de Nederlands-hervormde vlootpredikant Ds. J.H. Vaandrager. Samen met de Aalmoezenier van der Maden waren zij verantwoordelijk voor de geestelijke verzorging van de officieren. Beide zijn op 2 juli 1942 op vrijwillige basis in krijgsgevangenschap opgenomen, zodat ze dit konden doen. Toen zij in eind 1942 de mogelijkheid kregen om terug te keren, hebben ze dit niet gedaan. Tot de bevrijding zijn ze bij de officieren gebleven.
Beide officieren meldden zich om half acht in de ochtend bij het Ortskommandantur van den Haag, in uniform met rode kruisband. Samen met nog een aantal andere officieren gaan ze op transport naar Oflag XIII-B z.b.V. te Nürnberg-Langwasser. Na enkele maanden gingen ze door naar Stanislau, waar ze begin 1943 ieder hun eigen kamer krijgen (tot die tijd verbleven ze samen op een kamer in het lazaret, zoals de Conventie van Geneve voorschrijft) In Stanislau mogen ze zich gewoon onder de rest van de gevangenen mengen. In Langwasser was hun vrijheid daarin erg beperkt.

In Stanislau worden er twee diensten gehouden. De Rooms-Katholieke dienst door Van der Maden, in de eetzaal. En de Protestantse dienst, door Vaandrager, buiten bij het Lazaret. Hoe dit bij slechtere weersomstandigheden ging, is mij helaas onbekend.KGF 32043

Kerkeraad te Stanislau:
Staand v.l.n.r. van Tuyll van Serooskerken, Siersema, Franken, de Graaff
Zittend v.l.n.r. van Metting Rijn, Vaandrager, van der Schee


Geen opmerkingen:

Een reactie posten