Zoeken in deze blog

zondag 8 september 2019

Envelope J. Schuyl- v.d. Bom

Deze envelope met helaas mij onbekende inhoud werd naar huis gestuurd vanuit het oranjehotel door Mevr. Schuyl -v.d. Bom. Zij en haar man werden op 16 oktober 1941 opgepakt. Beiden zaten bij het verzet en in hun huis werd een geallieerde piloot gevonden. Jacoba Schuyl werd vrijgelaten, maar haar man P.J. Schuyl werd overgebracht naar het Franciscaner klooster aan de Patersbaan in Maastricht. Dit klooster was door de Duitsers gevorderd en werd gebruikt als gevangenis. Tijdens een proces van het Feldgericht 22 april 1942 werd hij samen met 23 anderen ter dood veroordeeld. Op 9 mei ging de groep op transport naar concentratiekamp Sachsenhausen, waar ze op 11 mei 1942 gefusilleerd zijn. Op de Patersbaan staat een monument dat herinnert aan de 24 veroordeelden.

Na haar vrijlating nam Jacoba Schuyl weer deel aan het verzet en was ze, vanuit haar woning aan de kampweg in Harderwijk, onderdeel van de escape lines voor geallieerde aircrew.


Door het verzet verspreide lijst met namen van veroordeelden van het 1e OD proces. Op de achterkant staat ook Schuyl vermeld. Opvallend is dat er staat dat de verzetsstrijders op de hei bij Ede werden gefusilleerd, terwijl dit in werkelijkheid in concentratiekamp Sachsenhausen gebeurde. De informatievoorziening was in dit stadium van de oorlog bij het verzet nog niet optimaal.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten