Zoeken in deze blog

zaterdag 31 oktober 2015

Vrijlating uit.. Kamp Amersfoort

In Amersfoort zaten naast de gijzelaars, Joden, politieke gevangenen, geestelijken, homoseksuelen, en jhwh getuigen ook veel gevangenen die vastzaten vanwege "Arbeitsverweigerung". Oftewel, onderduiken voor de plicht om te werken voor Duitsland, de zgn. Arbeitseinsatz. Velen van hen kwamen in de wat straffere werkkampen voor dwangarbeiders in Duitsland terecht. Sommigen ook in een concentratiekamp. 

Piet van der Harst, een boekhouder uit Rijswijk was een van deze gevangenen die vanwege Arbeitsverweigerung vastzaten. Op 16 september 1944 kwam hij binnen in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA). Häftling nummer 7599.


De handtekening van de kampcommandant, Karl Peter Berg. Een zeer beruchte oorlogsmisdadiger. In 1949 kwam hij voor het vuurpeloton te staan.
 Op 6 oktober 1944 werd Piet weer vrijgelaten. Volgens zijn Entlassungsschein vanwege medische redenen. Of dit echt de reden is geweest? Ik denk het niet.
 In die tijd was het kamp erg vol vanwege de groep van honderden gijzelaars uit Putten (de Puttense razzia), en ze hadden dus ruimte tekort. Bovendien had Loes van Overeem van het Rode Kruis in die tijd al enige invloed in het kamp, zie ook http://achterprikkeldraad.blogspot.nl/2015/04/rode-kruiskamp-amersfoort.html 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten