Zoeken in deze blog

zaterdag 10 januari 2015

Brief Oflag XIII B Nürnberg-Langwasser

Brief van Luitenant-kolonel J. Visser uit Oflag XIII B Nürnberg-Langwasser: het kamp waar de groep van ruim 2000 officieren als eerst kwam na zich te hebben gemeld.
Hier kunt u iets meer informatie over deze melding vinden:
http://achterprikkeldraad.blogspot.nl/2014/05/krijgsgevangenschap.html

Lt-kol. Visser was commandant van het 16e Regiment Infanterie.
 In 1940 heeft hij ontslag aangevraagd en dit werd hem ook gegeven. Totdat hij in 1942 zich weer moet melden en wordt afgevoerd in krijgsgevangenschap. Op 16 juni 1942 werd hij in Langwasser in het Lagerlazarett opgenomen vanwege Bronchitis. Op 2 juli schreef hij in zijn brief: "Er gaan geruchten dat zieken en misschien ook de gepensioneerden eerder naar huis zullen worden gezonden, laten we dit hopen!" Deze wens kwam voor hem in vervulling; op 5 augustus is hij uit krijgsgevangenschap ontslagen. Na de oorlog kreeg hij titulair de rang van kolonel. Hij schreef het boek: "Vijf dagen oorlog in Nederland, 10-14 mei 1940", over de oorlogshandelingen in Nederland in 1940.

De reden dat de brieven met potlood geschreven dienden te worden; de censuur heeft een deel weggehaald. Vervolgens is de zin aangepast naar: Naast ons zijn 5000 Joegoslavische officiere gevangen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten