Zoeken in deze blog

vrijdag 27 februari 2015

Brief kamp Vught

Deze brief is afkomstig uit kamp Vught, of zoals de Duitsers het noemden "Konzentrationslager Herzogenbusch" De brief is gedateerd 13 februari 1944. Helaas is het handschrift niet erg duidelijk, en kan ik de naam van de gevangene niet lezen. Het gevangenennummer is 5574, maar helaas is het nog niet gelukt om via de archieven daar de naam bij te vinden.

Wijziging:
Vandaag 23-02-15 is het me eindelijk gelukt om te achterhalen wie deze brief heeft geschreven.
Het betreft Cornelis P. Manshanden. Een Amsterdamse communist. Hij had voor de oorlog vanaf 1926 bij de Koninklijke Marine gediend. In 1933 maakte hij de muiterij op de Zeven Provinciën mee, met de foute afloop. 23 doden, waaronder kameraden van hem. Hij krijgt sympathie voor het communisme, en hij verdiept zich in de CPH, de voorloper van de CPN. Na de meidagen brengt hij een aantal maanden in krijgsgevangenschap door, waarna hij de CPN helpt met verzetswerk; hij word de lijfwacht van de partijleider De Groot. De SD ontdekt echter de illegale drukkerij (de Waarheid) die zich in het huis van Manshanden bevind. Manshanden werkt op dat moment als lijfwacht van de Groot in Lochem, maar de SD is achter zijn adres gekomen, door de redacteur van de Waarheid te martelen. Net voordat deze man sterft noemt hij de naam van Manshanden. De Groot weet te ontkomen, maar Manshanden word opgepakt en naar het Huis van Bewaring in Arnhem gebracht, waar hij vier keer met veel geweld verhoord werd. De SD zocht De Groot. Manshanden toont zich echter taai, en geeft alleen willekeurige adressen op.

De Duitsers brengen Manshanden naar kamp Vught. Hij moet werken in de Schlosserei (metaalbewerking) bij het Philips Kommando, waar hij aan de band bouten controleert. In het register staat achter zijn naam "Kolbenreparatur", wat zuigerreparatie betekent. In september 1944 word het kamp ontruimd. De mannen gaan naar Sachsenhausen, de vrouwen naar Ravensbrück.
In Sachsenhausen word Manshanden geplaatst bij het Arbeits Kommando van Heinkel; vliegtuigfabrieken. Als de bevrijding komt word hij samen met vele andere gevangenen meegenomen door de ss als gijzelaar. "Ruilmiddelen voor de ss" Als ze zich over zouden moeten geven hoopten ze de gevangenen te kunnen ruilen voor een vrije doortocht. 
De gijzelaars beleven een lange tocht, steeds meer gevangenen worden achtergelaten of komen om. Uiteindelijk worden ze bevrijd in Langenau door de Russen. Ze worden naar Praag gebracht waar ze voedsel en kleding krijgen.

Na de oorlog zette Manshanden zich in om te waarschuwen tegen het fascisme. Zijn nog steeds communistische opvattingen vielen echter niet altijd in de smaak, ook bij andere kampoverlevenden.



De censuurstempel "Postzensurstelle K.L. Herzogenbusch"

De regels m.b.t. het verzenden van brieven en andere goederen. De schijn druipt er vanaf..

30-07-2015
Via een internetforum ben ik in contact gekomen met een man die mij enkele dingen wilde schenken. Ik ben naar Amsterdam gegaan om het materiaal op te halen en er ontstond een interessant gesprek. De avond werd afgesloten met de belofte de collectie "achter prikkeldraad" eens te komen bekijken en 30 juli was het zover. Toen ik de schenker deze brief toonde viel hem op dat hij naar Amsterdam gestuurd werd. Toen ik hem vertelde dat de afzender Manshanden was ging er een belletje rinkelen; "was dat niet familie van zijn vrouw?" En inderdaad; Cornelis blijkt verre familie te zijn! Zijn nicht is nog in leven en kon alles bevestigen wat ik onderzocht heb. Hier is Manshanden te zien op een familiefoto:

Inmiddels is een tweede brief opgedoken:
http://achterprikkeldraad.blogspot.nl/2017/03/nog-een-brief-van-manshanden.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten