Zoeken in deze blog

maandag 27 april 2015

Menukaart van een krijgsgevangene uit Jappenkamp Tjimahi

Deze menukaart werd gevonden in een doos met studieboeken van dhr L. W. Chr. de Bruijn. De boeken waren naar de kringloop gebracht. Het betreft een menukaart uit het krijgsgevangenenkamp Tjimahi, waar de Bruijn gevangen zat. Hij diende als stukscommandant bij de infanterie (een vreemde combinatie) als sergeant 1.

Van zijn krijgsgevangenschap weet ik natuurlijk dat hij in Tjimahi heeft gezeten. Op 06-09-1944 vertrok hij vanuit het 10e bataljon kamp met het schip de Kinta Maru II naar Singapore, de schepen waarop dit soort transporten stonden bekend als helleschepen, vanwege de barre omstandigheden en de wrede behandelingen van de gevangenen en dwangarbeiders. De transporten werden bovendien vaak aangevallen door de geallieerde marine en luchtmacht.
Het transport (Java Transport 24, meer dan 1000 gevangenen) kwam op 13-09-1944 aan in Singapore, waar ze een droogdok moesten maken op het eiland Poeloe Damar.Wanneer sgt1 de Bruijn bevrijd is weet ik helaas niet.

In die tijd was het gewoonlijk dat men menukaarten signeerde.
Op de kaart staat de universiteit in Leiden waar hij rechten studeerde afgebeeld. Het maal was ter ere van de universiteitsverjaardag. De gerechten zullen waarschijnlijk verzonnen zijn, gezien de voedselsituatie in een dergelijk kamp.

De menukaart is gemaakt op een ongebruikte veldpostkaart; improviseren met wat er aanwezig was, was niet ongewoon in een dergelijk kamp.
De Japanse registratiekaart van sgt1 de Bruyn
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Binnenlandse Zaken: Stichting Administratie Indische Pensioenen (SAIP), Stamboekgegevens KNIL-militairen, met Japanse Interneringskaarten, 1942-1996, nummer toegang 2.10.50.03, inventarisnummer 423

Geen opmerkingen:

Een reactie posten