Zoeken in deze blog

maandag 10 juni 2019

K.J. van Dorp, verzetswerker in gevangenschap

Het kampnummer en een brief van K.J. van Dorp. Karel Jozias van Dorp was actief in de L.O.; de landelijke organisatie van onderduik. Hij en zijn vrouw hielden zich bezig met jodenhulp en het verspreiden van verzetsblad Trouw. Zijn vrouw, Jo Ypma, was schrijfster en had geweigerd zich bij de kultuurkamer aan te sluiten. 
Op 16 mei 1943 werd Karel opgepakt. Via de gevangenissen in Haarlem en Amsterdam kwam hij op 24 juni 1943 in kamp Amersfoort terecht, waar hij het kampnummer 157 kreeg.
Op 12 augustus 1943 werd hij overgeplaatst naar kamp Vught, waar hij moest werken in onder andere het Philips-kommando. Philips huurde gevangenen van de ss om te werken aan het produceren van de knijpkat en andere apparaten.
25 april 1944 werd hij weer vrijgelaten. Na zijn gevangenschap dook hij onder om te ontkomen aan de arbeidsinzet. Aan zijn oorlogservaringen hield hij een kampsyndroom over.




2 opmerkingen:

  1. Dag Blogus?
    Ik was zeer ontroerd door het lezen van de brief die mijn vader schreef aan mijn moeder vanuit kamp Amersfoort. Ikzelf heb niets meer over van de paar dingen die ik nog had van mijn vader daar mijn huis een aantal jaren geleden volledig is afgebrand. Ik heb nog wel een foto van hem. Waarschijnlijk genomen in 1935 0f 1936. Ik stuur die met de mail.

    BeantwoordenVerwijderen