Zoeken in deze blog

donderdag 25 februari 2016

J. Chr. Baarspul, gijzelaar in Buchenwald en Haaren

Op 19 juli 1940 arresteerden de Duitsers 218 prominente Nederlanders die een belangrijke functie bekleedden m.b.t. N.O.I. In oktober werd er nog eens een groep van 116 prominente Nederlanders opgepakt en naar Buchenwald gestuurd. Hoewel zij geen band hadden met Nederlands-Indië stonden ook zij als gijzelaars borg voor de Duitsers en NSB'ers die men in N.O.I. had opgepakt en geïnterneerd in kampen. 

Jan Christoffel Baarspul was een van deze 218 "Erstklassiger Persönlichkeiten". Hij was werkzaam als controleur (dit was een bestuursfunctie) bij het Binnenlandsch Bestuur en ging eind 1939 met verlof naar Nederland. 

De groep werd op transport gezet en kwam terecht in concentratiekamp Buchenwald, enkele vrouwen gingen naar concentratiekamp Ravensbruck.  In Buchenwald kwamen de mannen terecht in Block 41, wat later de bijnaam kreeg "Das Goldene Block". Buchenwald was een kamp van wreedheden en ellende, maar gelukkig hadden de gijzelaars het beter dan de rest. Wat overigens niet betekent dat zij het er licht hadden. Het Rode Kruis mocht hen van pakketten voorzien, ze konden eens per maand een brief schrijven en ze hoefden niet te werken. Toch overleden er negen gevangenen in Buchenwald, als gevolg van de slechte hygiëne.

16 november 1941 werd de groep op transport gesteld naar Nederland, waar ze werden geïnterneerd in gijzelaarskamp Haaren. Een oud seminarie in Brabant. Baarspul werd hier vleugeloudste en hij behaalde enkele bridge-prijzen in zijn vrije tijd (waar geen gebrek aan was). Net als in Buchenwald zorgden de gevangenen namelijk zelf voor tijdverdrijf en entertainment. Zo goed en zo kwaad als het ging natuurlijk. 
Op 17 september 1942 werd Baarspul vrijgelaten uit kamp Haaren. Hij vervulde nog vele belangrijke taken waaronder gouvernements-secretaris van Nieuw-Guinea.

Het kampnummer van Baarspul. Holl. Geiselhäftling 4912, Block 41 B.


Het nummer is gemaakt van de witblauw gestreepte stof waar ook de bekende kampkleding van gemaakt is.

Een kaartspel gemaakt van kartonnetjes van pakjes sigaretten, uit welk kamp dit afkomstig is weet ik helaas niet.

Handgetekende speelkaarten.
Baarspul (linksachter) in gijzelaarskamp Haaren.
Op de achtergrond een spotprent: "Breng uw vacantie door in Buchenwald
Reisvereniging "de malle molen" "*NB, ik beschik ook over een namenlijst met zo'n 500 gijzelaars uit Michielsgestel en een namenlijst van enkele honderden Indische gijzelaars in Buchenwald, via een email kan u eventueel contact opnemen om deze lijsten te raadplegen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten