Zoeken in deze blog

donderdag 5 november 2015

Benjamin Coopman

De Storm ss was het weekblad van de Nederlandse ss. Een bolwerk van propaganda. Op dit exemplaar is op de voorpagina de Nederlandse vrijwilliger Gerard Mooyman te zien. De eerste niet-Duitser die het ridderkruis ontving. Na de oorlog betoonde hij spijt voor de vreselijke nazi-misdaden waar hij zichzelf mede-verantwoordelijk voor achtte.

Het gaat mij echter om een artikel op de tweede pagina. Hierin worden de Joden afgeschilderd als een lui volk; zelfs in het concentratiekamp. De werkelijkheid was dat honderden Joden hier al stierven door de mishandelingen van de ss en kapo's als zij niet ontzettend hard werkten. De mogelijkheid om voedsel te zenden aan de gevangenen, kwam er op een gegeven moment, maar dit was erg lastig voor de Joodse gevangenen, gezien de deportaties; er was weinig familie meer die nog pakketten kon zenden. De Joodsche Raad heeft dit ook nog gedaan, maar na korte tijd werd de toestemming daarvoor ingetrokken. Er werd standaard gevraagd om het brood dik te besmeren, gezien de voedingshulp hard nodig was om te overleven.


 

Benjamin Coopman werd met het beruchte kindertransport via Westerbork afgevoerd en kwam met zijn vrouw Evelina en zijn zoon Isodor om 11 juni 1943 (de dag van aankomst) in vernichtungslager Sobibor. Zijn net getrouwde dochter Elisabeth werd 30 september 1942 in Auschwitz vermoord.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten