Zoeken in deze blog

donderdag 2 oktober 2014

Namenlijst gijzelaarskamp St. Michielsgestel

STAAT VAN BEWONERS VAN " DE PIJP " , BLOK IV VAN HET INTERNEERINGSKAMP " BEEKVLIET " TE ST. MICHIELSGESTEL
 
Namenlijst uithet gijzelaarskamp St. Michielsgestel. Hier zaten enkele duizenden gijzelaars, waaronder verschillende groepen. De grootste groep bestond uit bekende/prominente Nederlanders. Zodra er oproer of verzet ontstond, zouden deze mensen borg moeten staan met hun leven. De lijst is afkomstig uit Blok IV, een afdeling die de bijnaam "de Pijp" kreeg.

 Voorbeelden van bekende gevangenen zijn Frits Philips, Max Kohnstamm, Jan de Quay en Simon Vestdijk. Vaak waren de gevangenen niet alleen prominent of bekend, maar ook "lastig, mogelijk lastig of gevaarlijk" in de ogen van de bezetter. Erg makkelijk dus voor hen, om ze "veilig achter prikkeldraad" te interneren.

De behandeling van deze gijzelaars was over het algemeen goed, het was namelijk belangrijk dat deze groep die representatief was, goed bleef communiceren met de bevolking. Anders zou men hen immers vergeten dat zij daar zaten, en de Duitser was niet bang daadwerkelijk te executeren. De lege plek bij "vertrokken" achter de naam van graaf van Limburg-Stirum, die op 15 augustus 1942 werd gefusilleerd als vergelding voor een bom-aanslag van het verzet op een trein met verlofgangers van de wehrmacht.

 

*NB, ik beschik ook over een namenlijst met zo'n 500 gijzelaars en een namenlijst van enkele honderden Indische gijzelaars, via een email kan u eventueel contact opnemen om deze lijsten te raadplegen. 

5 opmerkingen:

 1. Geachte heer/mevrouw,
  Ik ben op zoek naar Venlonaren die in WO-2 in St.Micheilsgestel hebben gezeten, is het mogelijk om de lijsten in te zien? Met vriendelijke groet, Marcel Hogenhuis, Kaldenkerkerweg 10, 5913 AD Venlo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achter prikkeldraad27 juli 2016 om 19:41

   Hallo Marcel,
   Dat is mogelijk. Als u mij een mail stuurt kan ik evt. ook wel de namen van de Venlose gijzelaars doorgeven. Puur uit nieuwsgierigheid: Mag ik vragen waar het voor is?
   Groeten,
   A.P.

   Verwijderen
 2. Geachte Heer,
  Een oom (drs.elbert marinus
  stok) van mijn moeder is als Indische gijzelaar daar opgesloten geweest. Heeft u voor mij een lijst met de namen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geachte, Bedankt voor uw post. Mijn overgroot opa Jan van den Berg heeft als gijzelaar in Sint Michielsgestel vastgezeten tijden WW2. Ik ben op zoek naar "tastbare" bewijzen ervan. Kunt u zijn naam vinden of de lijst naar mij mailen? Mijn email is aejvandenberg@hotmail.com
  Alvast hartelijk bedankt,
  Jelmer van den Berg

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geachte heer/mevrouw,
  Graag wil ik weten of mijn grootvader Berend Schilder op de lijst met 'voorname' gijzelaars staat. Hij was boekhouder in Rotterdam en werd ook opgepakt en naar St Michelsgestel vervoerd. Niet voornaam, maar hij belandde wel in de groep met circa 120 voorname gijzelaars, gedurende negen maanden. Waarschijnlijk was hij een administratieve vergissing van de Duitsers want mijn opa was totaal niet bekend. Wel heeft hij genoten van alle discussiegroepen over hoe Nederland zou moeten worden geregeerd na de oorlog. Ik denk dat het voor hem de meest enerverende en boeiende tijd van zijn leven was. Zo kan het dus ook nog lopen...
  Vriendelijke groet,
  Berend Schilder

  BeantwoordenVerwijderen